Ayın firması Makronet’in yöneticisi Erol Nalbant ile Röportaj
Makronet Ofset Ambalaj’ın Sahibi Erol Nalbant ile Firması Ve Matbaa Sektörü Hakkında Konuştuk
Sizi biraz tanıyabilir miyiz?
Ben Erol Nalbant, 1973 yılında Zonguldak’ta doğdum. Yaklaşık 20 yıl orada yaşadım ve gıda üzerine ticari faaliyetlerde bulundum. Askerden döndükten sonra İstanbul’a yerleştim ve burada bir büfe işletmeye başladım. İlerleyen zamanlarda ambalaj, matbaa sektöründe hizmet veren bir firmada işe başlayarak iş tecrübesi edindim. Elde ettiğim bu tecrübeler sonrasında kendi işimi kurmak istedim.
Yaklaşık 25 yıldır ambalaj, matbaa işinde faaliyet gösteriyorum. Şu anda Topkapı’da 70-80 personelin çalıştığı bir firmamız var. Burada Dardanel Ton, Zen Pırlanta, Demet Sabancı, Abdullah Kiğılı, Kemal Tanca, Papilla gibi Türkiye’nin önde gelen firmalarına hizmet veriyoruz. Hizmet ağımızı genişletmek için çalışmalarda bulunuyoruz.
Zonguldaklı bir iş insanı olarak, İstanbul’da faaliyet gösteren Zonguldak Sanayici ve İş İnsanları Derneğinde (ZONSİAD) hem şehrimizin tanıtımı ve kalkınması için hem de başta hemşerilik bağıyla iş insanlarımızın aralarında iş birlikleri sağlamak, kalkınmalarını sağlamak amacıyla Yönetim Kurulu üyesi olarak görev almaktayım.
Makronet Ofset nerede ne zaman kuruldu, firmanızdan biraz bahseder misiniz?
Makronet Ofset Ambalaj ve Kırtasiye Sanayi Ticaret Limited Şirketi 2007 yılında İstanbul Topkapı’da kuruldu. Makronet Ambalaj olarak biz; Avrupa standartlarında FEFCO’ nun belirlediği üretim kalite standartlarına uygun olarak üretimimizi gerçekleştirmekteyiz. 2014 Yılında firmamız ofset kutu yatırımlarına ağırlık vererek, özel kalıp kesim, laminasyon, sıvama, yapıştırma, dikiş, dilimleme, ondule ve ofset baskı teknolojisine sahip yeni makina yatırımları ile müşterilerimize sunduğumuz ürün yelpazemizi genişlettik. 2016 Yılında Makronet Ambalaj ofset, lüks karton, kutu üzerine yaptığı yatırımlar ile ofset sektörünün öncü kuruluşları arasında yer almaktadır. 2014 Yılında sürdürülebilir büyüme için ISO 9001-2000 (TUC CERT) kalite yönetim sistemi sertifikası almaya hak kazanarak kurumsal yapısını tescil ettirmiştir.
2007 Yılında yeni kurulduğumuz zamanlarda, küçük bir ajans niteliğindeydik. Zaman içerisinde gelişmeler ile üretim yapabilir bir hal alarak makine yatırımlarına öncelik verdik ve şu anki noktaya geldik. Yaklaşık 2200 metrekarelik bir alanda faaliyet gösteren bir firmayız. 2021 yılı için yapmış olduğumuz planlar dahilinde büyük bir yatırım öngörmekteyiz. Yeni makine yatırımlarımız ile beraber firmamızı daha güçlü bir hale getirmeyi amaçlıyoruz. Yatırım planlarımız ile beraber yaklaşık 30 kişilik personel daha istihdam etmek gibi planlarımız da var. Daha büyük ve güçlenmiş bir ekip ile işlerimize devam edeceğiz.
Ofset Baskılar ve Ambalaj üretimi nasıl gerçekleşiyor, iş sürecinden bahseder misiniz?
Yapmış olduğumuz iş tam olarak market, mağaza veya toptancı raflarında görmüş olduğunuz renkli kutular, ofset baskılı ambalajlarlardır. Sektörel olarak saymak gerekirse; inşaat, tekstil, ayakkabı, kozmetik, gıda… olmak üzere hemen hemen her sektör için hizmet sunuyoruz. Yani ambalajlanabilen her ürün için ofset baskı çalışması, ambalaj yapmaktayız diyebiliriz. Baskıdan çıkan ambalajların, su, yağmur, nem gibi etkenlerden etkilenmemesi, yüzeyden transfer olmaması amacıyla selefon adı verilen bir malzeme ile yüzey kaplanıyor. Sıvama işlemine girmek üzere hazırlanıyor. Ofset baskıdan sonrasında selefon kapla aşamasından gelen ambalaj kağıtları/kartonlar belirli bir düzen dahilinde sıralanıyor. Sıvama işlemini tamamlayan ambalajlar 2-3 saatlik bir dinlenme süreci ile beraber kurumuş oluyor. Ve ürünler kesim aşamasına hazırlanmış oluyor. Kesim aşamasında kullanılan makine sayesinde ambalaj kutusunun şekli oluşturuluyor. Ambalaj kutuları raflarda gördüğünüz halini almak için bu işlem ile şekillenmiş oluyor. Kutunun tasarımına göre gerekli katlama yapıştırma işlemlerinin gerçekleştirilmesi yani ambalajlamanın son aşaması da farklı bir makine ile gerçekleştiriliyor. Kutunun ebatlarına göre saatte 5000-100000 aralığında ambalaj kutusunu hazırlayabilen bir makine ile çalışıyoruz. Katlama – yapıştırma işlemi ile beraber üretim süreci sonlanıyor. Artık hazır hale gelen ambalajlar paketlenerek müşterilerimize sunmak üzere sevkiyata hazır hale geliyor.