GEZELİM GÖRELİMİLÇELERİMİZİ TANIYALIMZONSİAD'TAN HABERLER

Çaycuma

Zonguldak’ın ışıldayan yüzü

Zonguldak’ın gelecek projeksiyonunda büyük yer tutan Filyos Vadisi Projesi’nin tam kalbinde yer alan Çaycuma, kamu yatırımları kadar belediyecilik hizmetleriyle de dikkat çekiyor. Kentin en geniş tarımsal alanlarına sahip Çaycuma, sahip olduğu doğal, kültürel varlıklarıyla tarım ve sanayi kadar turizmden de pay almaya çalışıyor. Belediye Başkanı Bülent Kantarcı ise, “Ormanı, ırmağı, jeolojik oluşumları, bereket fışkıran toprakları ve olağanüstü güzellikteki insani dokusuyla Allah’ın özene bezene yarattığı bir coğrafyada yaşıyoruz. Ve bunu bozmadan gelecek kuşaklara aktarmaktan daha önemli bir görevimiz yok” diyor.

Çaycuma, son yıllarda, Zonguldak’ın, adından en çok söz edilen yerleşim birimi olarak öne çıkıyor. İlimizin en doğusundaki bu güzel belde, adım adım hayata geçmeye başlayan Filyos Vadisi Projesi’nin tam kalbinde yer alıyor. Zonguldak’ın gelecek projeksiyonunda çok önemli bir yeri olan proje kapsamında yapılacak yatırımların çok büyük bölümü Çaycuma ilçe sınırları içinde planlanıyor. Bunun ilk adımı olarak 537 milyon 888 bin liraya ihale edilen, yıllık, 25 milyon ton yükleme kapasiteli Filyos Limanı’nın yapımı hızlı bir şekilde devam ediyor. Tamamlandığında ülkenin üçüncü büyük limanı olacak tesisin bu yılsonuna doğru açılması hedefleniyor.

ENDÜSTRİ BÖLGESİNDE DE ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Limanın hemen arkasında 7,500 dönümlük alanda planlanan endüstri bölgesinin, 1,800 dönümlük bölümünde parselasyon ve altyapı çalışmaları da başlamış bulunuyor. Yönetici şirket olarak belirlenen Tosyalı Holding yollar, altyapı, enerji kullanımı ve atık yönetimiyle ilgili çalışmaları tamamladıktan sonra Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına yatırım için başvuran firmalara yer tahsis etmeye başlayacak. Şirket yöneticileri, yatırımcı kuruluşlardan emisyon yaymayan, çevresel etkisi en alt seviyedeki sektörlere yönelmelerini isterken, “bacasız sanayi” kavramını ısrarla vurguluyor.

ÇAYCUMA HAZIR

Proje hayata geçtiğinde etkilerini en çok hissedecek yerlerin başında gelen Çaycuma’da, sürecin sorunsuz aşılması için çalışmalar devam ediyor. Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, Filyos Vadisi Projesi ile ortaya çıkacak olası nüfus hareketlerine karşı hazırlıklarının tamam olduğunu söylüyor. Bu amaçla kapsamlı bir İmar Planı Revizyonu yapan Çaycuma Belediyesi, 27 bin olan ilçe nüfusunun iki katı katı insanı gecekondulaşmaya hiç mahal vermeden, sağlıklı bir şekilde yerleştirecek imar uygulamalarını tamamlamış bulunuyor. Mahalle otoparklarından yeşil alanlara, bisiklet yollarından cami, okul, park, bahçe gibi kamusal alanlara, çağdaş şehirciliğin tüm gereklerini karşılayacak bir planlama yapılması, Çaycuma’nın, ileride, çok daha güzel bir kent olacağı iddiasını güçlendiriyor.

ÇEVRE YOLLARININ ACİLEN PROGRAMA ALINMASI GEREKİYOR

Filyos Vadisi Projesi’nin hayata geçmesiyle yalnızca nüfus hareketliliği değil ulaşımda da ciddi bir kapasite artışı yaşanacağını hesap eden Çaycuma Belediyesi, ilçeyi çepeçevre saran çevre yollarını da plana işleyerek, olası bir kaosun önüne şimdiden geçmeye çalışıyor. Başkan Bülent Kantarcı, “Filyos Limanı 25 milyon ton gibi bir kapasiteye sahip. Liman kullanılmaya başlandığında ulaşım çok önemli bir sorun olarak önümüze çıkacak. Buradan yüklenip boşalan mallar, kara ya da demiryolu ile ülkenin dört bir yanına taşınacak. Çaycuma’nın tam ortasından geçen mevcut yolların bu kapasiteyi karşılaması çok zor. Kapasite yetmeyeceği gibi trafik güvenliği, egzoz kirliliği, gürültü gibi sorunlar daha da büyüyecek. Bunu önlemek için İmar Planı Revizyonunda, Filyos Nehri’nin her iki yakasında, kenti çepeçevre saran çevre yolları oluşturduk. Bu yolların hızlı bir şekilde tamamlanması, bunun için de Karayollarınca derhal programa alınması gerekiyor” diyor.

TARIM OSB YOLDA

Zonguldak’ın en geniş tarım alanlarına sahip olması nedeniyle tarımsal üretim açısından da önem arz eden Çaycuma’da, tarımın canlandırılıp bölge ekonomisine katma değer sağlaması için de çalışma yapılıyor. Bu amaçla Burunkaya Köyü sınırları içinde, 525 dönüm alanda ihdas edilen Tarıma Dayalı İhtisas (Sera) Organize Sanayi Bölgesi’nin planlama ve parselasyon işlemleri tamamlanmış bulunuyor. Talep toplama aşamasına gelinen Tarım OSB’nin, yakın gelecekte, altyapı ihalesinin yapılması bekleniyor. Proje ile sera, sebze ve süs bitkileri yetiştiriciliğinde yüksek kaliteli ürünlerin elde edilmesi ve verimin yükseltilmesi hedeflenirken, yaklaşık 550 kişiye istihdam sağlanacağı da dile getiriliyor.

MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİ ALANINDA DA KIPIRDANMALAR VAR

Çaycuma’nın bir önemli tarımsal ürününü de manda yoğurdu ve manda sütünden mamul ürünler oluşturuyor.  İlçeyi boydan boya kat eden Filyos Irmağı’nın oluşturduğu sulak alanlarda yüzyıllardır yapılan manda yetiştiriciliği, yörenin aynı zamanda bir kültür değerini de oluşturuyor. Manilere, türkülere konu olan manda yoğurdunun üretiminin artırılması ve ürün yelpazesinin genişletilmesine yönelik çalışmalar da sürüyor. Çaycuma’nın değişik yerleriyle, Bartın-Zonguldak karayolu üzerinde sayıları giderek artan yöresel ürün satış noktaları, manda ürünlerinin, bölgeye gelen ziyaretçilere sunularak ülke genelinde tanıtımı için de fırsat yaratıyor.

KARADENİZ’İN MODERN YERLEŞİM ALTINDA KALMAYAN TEK ANTİK KENTİ: FİLYOS

Çaycuma zengin doğal ve kültürel varlıklarıyla turizmden de pay almaya çalışıyor. Tekmil Karadeniz’de modern yerleşim altında kalmayan ve kazıları devam eden tek antik kent olma özelliği taşıyan Filyos, her geçen gün daha çok ilgi çeken bir turizm beldesi hüviyeti kazanıyor. Sahil şeridinde açılan balıkçı lokantalarıyla gastronomi turizmine de hizmet eden beldede, kalıntıların bulunduğu geniş alanda kamulaştırmaların tamamlanıp kazıların başlaması büyük önem taşıyor. Rotalama çalışmaları tamamlanan Filyos ile Çayırköy Mağarası arasındaki antik suyolu alternatif turizm için ciddi bir potansiyel taşırken, Kadıoğlu köyünde bulunan mozaiklerin ziyarete açılması içinse girişimler sürüyor.

KADIOĞLU KÖYÜNDE BULUNAN MOZAİKLER BİR AN EVVEL ZİYARETE AÇILMASI

Arkeologlarca Zeugma kadar özel olduğu söylenen Kadıoğlu mozaiklerinin ziyarete açılmasıyla, turizmde, Filyos’tan başlayıp antik suyolu ile devam eden oradan Kadıoğlu’na uzanıp ilçe merkezinde tamamlanan bir “Çaycuma destinasyonu” yaratılması mümkün görünüyor. Belediye Başkanı Bülent Kantarcı bunun önemine işaret ederek, “M.S 250’ye dönemlenen mozaikler bir bağ evinin tabanını oluşturuyor. İçindeki figürler Tarkya Kralı Lykurgos ile tanrısal içkiyi temsil eden Ambrossia’nın kahramanı olduğu mitolojik bir söylenceyi anlatıyor. Kadıoğlu’na incelemelerde bulunan Bakanlık heyetine buranın ziyarete açılması için belediye olarak her türlü katkıya hazır olduğumuzu, çatı örtüsü ile ziyaretçi merkezinin yapımı ve işletmesi dahil pek çok şeyi üstlenebileceğimizi ifade ettim. Bunu çok önemsiyorum, çünkü halen üzeri örtülü şekilde duran dünya harikası mozaiklerin ziyarete açılması, Çaycuma’nın dünyaya açılması anlamına geliyor” diyor.

EKOLOJİK ZENGİNLİKLERİ DE ÇOK FAZLA

Göldağı Tabiat Parkı, Çayır Mağarası, Akçahatipler köyündeki çivisiz cami, Veli Baba Türbesi ve tepesi gibi önemli doğal, kültürel varlıklara da sahip Çaycuma’nın ekolojik zenginliği ise göz kamaştırıyor. Bunları büyük bir keyifle anlatan Başkan Kantarcı, “Birçok kaynakta, Filyos Vadisi’nden, Sakarya Irmağı ile Kızılırmak Deltası arasındaki en önemli ekosistem diye söz ediliyor. Ülkede gözlenen 485 kuşun 306 tanesinin burada da yaşadığı tespit edildi, bu çok büyük bir zenginlik. Sadece Çayırköy Mağarası’nda 7 çeşit yarasa kolonisi yaşıyor. Her biri ayrı ekosistemden beslenen 7 türün aynı yerde olması, bölgenin ekolojik zenginliğini ortaya koyuyor. Ormanı, ırmağı, jeolojik oluşumları, bereket fışkıran toprakları ve olağanüstü güzellikteki insani dokusuyla Allah’ın özene bezene yarattığı bir coğrafyada yaşıyoruz. Ve bunu bozmadan gelecek kuşaklara aktarmaktan daha önemli bir görevimiz yok” diyor.

TÜM YOLLARIN KESİŞİŞİM NOKTASI: ÇAYCUMA

Çaycuma ulaşım olanakları açısından da çok şanslı bir ilçe. Zonguldak Bartın karayolu gibi, Ankara-Zonguldak demiryolu da tam ortasından geçen Çaycuma’nın ilçe sınırları içinde Zonguldak havaalanı da bulunuyor. Filyos Limanı’nın hizmete açılmasıyla birlikte denizden ulaşımın da mümkün olacağı ilçe, sözcüğün tam anlamıyla, Zonguldak’ın, lojistik merkezini de oluşturuyor. Son yıllarda Çaycuma’yı bambaşka bir çehreye büründüren Bülent Kantarcı en önemli amaçlarından birinin de insanları doğup büyüdükleri yerlerde yaşatmak olduğunu söylüyor. “Bakın” diye sözlerine devam eden Kantarcı,  “Bülent Ecevit Üniversitesi hocalarının yaptığı araştırmada, Zonguldak’tan göçün nedenleri arasında ‘Kentsel yaşam kalitesinin düşüklüğü’ birinci sırada çıktı. Sonra pahalılık, ardından da işsizlik geliyor. Bu bilgi, yerel yönetimlere büyük görevler veriyor. Her şeyi bir yerlerden beklemek yerine, görevimizi doğru yapıp, yönettiğimiz beldelerin yaşam kalitesini yükselterek, insanların kendilerini mutlu hissedeceği kentleri inşa etmek zorundayız” diyerek belediyecilikteki temel ilkesini de açıklıyor.

ÇAYCUMA CİTTASLOW KRİTERLERİNE SAHİP BİR KENT HALİNE GELDİ

Bu amaçla pek çok çalışmaya imza attıklarını da söyleyen Kantarcı, “İnsan odaklı yaklaşımlarla yaya öncelikli bir kent ortaya çıkardık. Her alanda hizmetin kalitesini artırdık, standartları yükselttik. Yayalaştırılmış alanlardan bisiklet yollarına, estetik meydan düzenlemelerinden yeni park bahçelere, konut stokunda mekânsal kalitenin artırılmasından, her türlü altyapısı tamamlanmış modern yerleşim alanları oluşturmaya kadar önemli işlere imza attık. Süreci etkin şekilde yöneterek ilçenin doğalgaz dönüşümünü büyük ölçüde tamamlayıp havası tertemiz bir kent ortaya çıkardık. Sonuçta, Çaycuma, Cittaslow kriterlerine tümüyle uygun yaşanabilir bir kent haline geldi” diyor.

FİLYOS VADİSİ BİR EKOLOJİK KORİDOR OLARAK KORUNMALI

Yapılacak çok işleri olduğunu söyleyen Kantarcı, “Kentsel altyapıyı coğrafyanın bize verdiği olanakları da kullanarak mükemmel hale getirdik ama bu, göçü geri çevirmeye yetmez. İnsanımızı eğitip işgücü niteliğini de yükseltmemiz lazım. Bölgenin gelişim stratejisinde tarıma, hayvancılığa özel önem verip, bu alandaki politikaları yenilememiz lazım. En önemlisi de Filyos Vadisi’nde kirli teknoloji ürünü yatırımlara asla izin vermemiz lazım. Doğayla inatlaşan değil, uyum içinde olan birçok yapı inşa etmiş deneyimli bir mühendis olarak uyarmak görevim. Binlerce yıldır menderesler oluşturarak akan ırmağı, sırf alan kazanmak için düz bir kanalın içine almak inanın çok sakıncalı. Allah korusun, ileride büyük felaketlerin yaşanmasına neden olabilir. Bence, en doğru olan Filyos Vadisi’nin bir ekolojik koridor olarak korunması, tüm zenginlikleriyle, gelecek kuşaklara bozulmadan aktarılmasıdır” diyor.

UMUDUMUZ DÜNDEN DAHA BÜYÜK

Sohbetimizin son bölümünde ZONSİAD’la ilgili görüşlerini de açıklayan Kantarcı, “Ortaya ‘Ben değil biz’ çıkarma iddiasındaki sizlerin çabasını çok önemsiyorum. İşinizi, gücünüzü bırakıp, Zonguldak’ın ekonomik, sosyal, kültürel gelişimi için çaba harcıyorsunuz. Çabalarınız kentin makûs talihinin yenilmesi için umut veriyor. En önemlisi de Zonguldaklı dayanışmasını büyüterek, Zonguldaklılık ruhunun, kentlilik bilincinin gelişimine katkı sunuyorsunuz. Siz bizlere, daha müreffeh bir kentte yaşamak istiyorsak herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini, bu uğurda herkesin yapabileceği bir şeyler olduğunu da anımsattınız. Yarattığınız sinerji ile büyük Zonguldak’ın yeniden kurulabileceği umudunu, büyüttünüz. Tüm ZONSİAD ailesine, çabaları için teşekkür ediyorum. Bu vesileyle çalışmalarınıza her türlü desteği vermeye hazır olduğumu bir kez daha ifade ediyorum” diyerek sözlerini tamamlıyor.

BÜLENT KANTARCI

1955-1973 yılları arasında üç dönem Çaycuma Belediye Başkanlığı yapan Nihat Kantarcı’nın üç çocuğunun en büyüğü olarak, 1954’te doğdu.  İstanbul Kabataş Erkek Lisesini, Yıldız Teknik Üniversitesini bitirdi. İnşaat Yüksek Mühendisi olarak başladığı iş yaşamında, Zonguldak Havaalanı dahil  önemli birçok mühendislik yapısına imza attı. 1988-1995 yılları arasında, Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. Bu görevi sırasında bölgenin önemli projelerinin hayata geçmesine katkı sundu, başta Filyos Vadisi’ne ilişkin olmak üzere bölge ekonomisi ve kalkınmasına dair raporlar hazırladı. Çaycuma Organize Sanayi Bölgesinin kuruluşundan, yer seçimine, kamulaştırmalardan imar planının yapımı ve altyapı ihalesine kadar olan tüm süreçte çalıştı. 2013’te yaptırdığı okulla, Çaycuma’nın eğitim hayatına da katkı sundu. 2014’ten bu yana Çaycuma Belediye Başkanlığı yapıyor.

ZONSİAD İŞ DÜNYASI

Zonguldak Sanayici ve İş İnsanları Derneği olarak ailemizi her geçen gün genişletebilmek için çalışıyoruz. Amacımız, her gün büyüyen bu aile ile hem Zonguldak için hem de hemşehrilerimiz için çalışmaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu